§Votre_drive_intermarche_171004§

Zaloguj

Szaszłyki w tortilli z kurczakiem i ananasem

Szaszłyki w tortilli z kurczakiem i ananasem
  • 30 min
  • 10 min
  • 4 osoby
  • Średni

§Ingredients_171010§

3 duże filety z kurczaka (ok. 1 kg)

500 ml tłustego mleka

ok. 650 g mąki pszennej

Składniki

1 puszka ananasa

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka masła

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka soku z cytryny

1 duży kubek jogurtu greckiego

pieprz do smaku

roszponka lub rukola

  • Średni

Préparation

Sezon grillowy w pełni, dlatego przygotowaliśmy ciekawą alternatywę dla tradycyjnej pieczonej kiełbasy – przepis na szaszłyki w tortilli: z chrupiącym kurczakiem i soczystym ananasem. Z dodatkiem wyśmienitego sosu i świeżej sałatki stanowią prawdziwą wiosenną ucztę. KROK 1. Zacznij od przygotowania tortilli. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rak, dodaj trochę więcej mąki. KROK 2. Wyrobione ciasto podziel na 16 części i uformuj kuleczki. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na cienkie placki. Nie podsypuj ich zbyt dużą ilością mąki, by nie paliła się na patelni. Smaż placki na suchej patelni po ok. 20-25 sekund z każdej strony. KROK 3. 
Pokrój kurczaka w kostkę i posyp świeżo zmielona solą. Sos sojowy wymieszaj z 1 łyżką miodu i sokiem z cytryny. Mięso zalej gotowa marynatą i odstaw na ok. 2 godziny. KROK 4. Na patyczki nadziewaj zamarynowane mięso na zmianę z kawałkami ananasa. Grilluj z obu stron tak długo, aż mięso będzie zarumienione. Jogurt wymieszaj z reszta miodu i dopraw do smaku. Gotowe szaszłyki podawaj na tortilli z sosem i sałatą. 

préparer sa recette
Veuillez patienter