§Votre_drive_intermarche_171004§

Zaloguj

Chlebek drożdżowy z jabłkami i cynamonem

Chlebek drożdżowy z jabłkami i cynamonem
  • 60 min
  • 4 osoby
  • Trudny

§Ingredients_171010§

3 szklanki mąki (750 ml)

250 ml mleka

4 łyżki masła (ok. 100 g)

Składniki

25 dag drożdży

2 jajka

6 łyżek cukru

2 duże jabłka (najlepiej antonówki lub inne, przez

50 g masła

cukier (ok. 2 łyżek)

cynamon

  • Średni

Préparation

KROK 1. Połącz pokruszone drożdże z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 4-5 łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dobrze wymieszany zaczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. KROK 2.
Mąkę połącz z wyrośniętym zaczynem, ciepłym mlekiem, pozostałym cukrem, jajkami oraz stopionym i przestudzonym masłem. Przez około 10 minut ugniataj elastyczne, niezbyt gęste ciasto, a następnie przełóż je do miski podsypanej mąką. KROK 3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie pokrój jabłka w plasterki i wytnij z nich gniazda nasienne. Blachę do keksa o wymiarach 10-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. KROK 4. Podsyp stolnicę mąka i przełóż na nią wyrośnięte ciasto, rozwałkuj na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wycinaj koła o średnicy około 9-10 cm. KROK 5. Każdy krążek ciasta posmaruj stopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem, a następnie ułóż w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka (zaczynaj i kończ ciastem). KROK 6. Gotową piramidkę przełóż na blachę (układamy w pionie, ale do keksówki wkładamy poziomo) i odstaw na 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Wierzch posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. KROK 7. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz na opcji góra + dół przez około 40 minut. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

préparer sa recette
Veuillez patienter