§Votre_drive_intermarche_171004§

Zaloguj

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem
  • 30 min
  • 4 osoby
  • Łatwy

§Ingredients_171010§

2 duże, pojedyncze filety z kurczaka

500 ml śmietanki 30%

650 g mąki pszennej

Składniki

250 g świeżego szpinaku typu baby

2-3 łyżki oleju

sól i pieprz

100 g sera żółtego

100 g sera Rokpol

1 łyżka masła

2 duże ząbki czosnku

2 szczypty gałki muszkatołowej

  • Średni

Préparation

Masz pół godziny by przygotować obiad? Postaw na pyszny makaron z kurczakiem w serowo-szpinakowym sosie. To nie może się nie udać! 
KROK 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Filety przekrój wzdłuż, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i smaż niewielkiej ilości oleju z obu stron do momentu zarumienienia się mięsa. Uważaj jednak, by go zbytnio nie wysuszyć. 
KROK 2. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. W garnku z grubym dnem roztop masło, wrzuć drobno posiekany czosnek, po chwili dodaj umyty szpinak. Duś do momentu odparowania wody. Całość przełóż do miseczki. 
KROK 3. Ser żółty zetrzyj na drobnych oczkach, rokpol pokrusz na małe kawałki. Do garnka wlej śmietankę, dodaj sery i gałkę muszkatołową. Podgrzewaj mieszając trzepaczką, aż składniki się połączą a sos będzie miał gładką konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 4. Do garnka z sosem wrzuć gorący makaron i wymieszaj. Danie podawaj z miksem sałat z sosem winegret lub w towarzystwie sałatki z pomidorów koktajlowych.

préparer sa recette
Veuillez patienter